Tanévnyitó ünnepély 2020. szeptember 14.

A Berde Mózes Unitárius Gimnázium cikluskezdő osztályai számár a 2020. szeptember 14-én 10 órai kezdettel iskolakezdő ünnepélyt tartottunk, amikor újra megkondult iskolán 1880-ab öntött régi harangja. Az ünnepélyen jelen volt Rafai Emil úr, városunk polgármestere, Rátz István úr, Hargita Megye Tanácsának képviselője és Gui Katalin asszony iskolánk szülőbizottságának elnöke. Varró Margit igazgató asszony, illetve Rafai Emil polgármester úr köszöntötték a cikluskezdő osztályokat. Az igazgató asszony köszöntötte az intézmény három új pedagógusát. Az igazgató asszony alkalmi köszöntése alább olvasható. Az új tanévben iskolánk pedagógusaiként működnek: Ladó Orsolya magyar szakos tanárnő, valamint Fazakas Tünde és Bulz Rebeka óvópedagógusok. Pap Katalin tanító néni üdvözölte az előkészítő osztályos csoportot, a kis diákok megismerkedhettek a messze földön híres Berde-cipó történetével. Az ötödik osztály Tófalvi Kinga angol szakos tanárnő irányításával, a két kilencedik osztály pedig Szőcs Annamária történelem szakos, illetve Pál Izabella román szakos tanárnő irányításával indul el. Az iskolakezdés alkalmával tiszteletes Farkas Orsolya lelkésznő kért áldást az iskola közösségére. Az évnyitón Lakatos Sándor lelkész-vallástanár konferált. 

Varró Margit igazgató tanévnyitó beszéde

2020. szeptember 14.

Tisztelt szülők, kedves diákok,

különleges volt a mai tanévkezdés, hisz sose gondoltunk arra, hogy lesz az életünkben egy ilyen megnyitó, amikor azokat, akik először lépik át iskolánk küszöbét szűk körben tudjuk köszönteni, sose gondoltuk, hogy a szülőket távol kell tartanunk és hogy diákjaink nagy részét az osztálytermeikben kell üdvözöljük.

Ez a tanév egy különleges tanév iskolánk életében, ugyanis most érkeztünk oda, hogy büszkén mondhatjuk, hogy három napközis csoporttal kezdünk egy csodás új épületben, ami a Magyar Kormány Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programja révén épült, a Magyar Unitárius Egyház beruházásaként.

Most mondatjuk el büszkén, hogy 467 diákkal kezdünk és kilencedik osztályainknak maximális a létszáma.

Nagy öröm számunkra, hogy a pillanatnyi helyzetben nem azt kell írott formában diákjaink tudtára adnunk, hogy másoljátok be a füzetetekbe a következőket, vagy otthon, a saját teretekben és számítógépetek előtt ülve nézzetek utána, olvassátok el magatokban, jegyzeteljétek ki önállóan, egyszóval: OLDJÁTOK MEG. Oldjátok meg valahogy, valamilyen formában, valakitől, bárkitől, akárkitől segítséget kérve. Ma hála a Jó Istennek, azt mondhatjuk: megpróbálhatjuk EGYÜTT MEGOLDANI.

Talán soha eddig nem volt ilyen erős az az érzés, hogy szükségünk van egymásra, szükségünk van egymás odafigyelésére, szükségünk van egymás támogatására, mert csak így fog sikerülni, hogy a feladatok megoldása hosszú ideig EGYÜTT történjen. Szülő, diák, tanár, alkalmazott mind egy cél érdekében kell dolgozzon, megvédve egymás egészségét, támogatva egymás tevékenységét.

Erre a tanévre kívánok áldást, békességet, harmóniát. Legyen távol tőlünk a közömbösség, a közömbös imádság helyett legyünk a „hang” Isten szájában, az őszinteség hangja. Tartsunk össze vigyázva egymásra, gyermekeinkre, szeretteinkre. Ezekkel a gondolatokkal, megnyitom ezt a különleges tanévet.