HERMÉSZKEDŐ - 2015

2015. május 8-10 között megrendezésre került a XV. Hermészkedő Műértelmező Vetélkedő Baróton, a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpontban. A verseny az olvasás szeretetének lényegét hangsúlyozza, felmérve, hogy a diákok milyen módon, mekkora lelkesedéssel dolgoznak ki egy pályamunkát megadott téma alapján, illetve hogyan oldják meg a kreatív feladatokat. Idén József Attila költészetét tanulmányoztuk, így szívesen vettem részt a kedvenc költőmmel kapcsolatos feladatok megoldásában.

Május 8-án délután hat óra körül érkeztünk meg Barótra, felkészítő tanárnőmmel, Székely- Tiboldi Anikó tanárnővel, ahol lepakoltunk, regisztráltunk, meghallgattuk az iskolai kórus előadásában József Attila néhány megzenésített versét, majd Balázs Imre József és Berszán István egyetemi tanárok előadásain vettünk részt, kik József Attiláról, illetve Déry Tiborról beszéltek, segítséget adva a másnapi írásbelire. Az előadások után tanárainkkal és a többi versenyzővel együtt megvacsoráztunk, majd visszatértünk a szállásra, ahol az egyetemisták csapatokra osztottak minket az írásbeli után megrendezett kreatív versenyre. Én két baróti és egy sepsiszentgyörgyi diákkal kerültem egy csapatba.

 

Másnap reggel kilenc órakor kezdetét vette az írásbeli dolgozat, melyben verselemzésből, versírásból és kortársak idézeteinek felismeréséből kellett próbára tenni magunkat. Az írásbeli után a csapatok összeültek 4 órára, hogy a két kiadott feladatot összeállítsák. Számomra ez volt a verseny legizgalmasabb és legérdekesebb része. Rengeteget nevettünk. A feladat egy slam poetry megfogalmazása, kivitelezése, illetve egy versszínházi előadás összeállítása volt. A slam poetryt rapper stílusban, minden csapattagot bemutatva, rímelve, József Attila költészetét maximálisan beleépítve adtuk elő. Nagyon humorosra sikeredett. Csapatunknak a „Szépség koldusai” nevet adtuk, mottónk pedig a „Tiszta szívvel betörünk, ha kell versenyt is nyerünk” sor volt. A második feladat, a versszínház lényege az volt, hogy változatos József Attila verseket, sorokat egymás után illesztve felépítsünk egy kerek történetet. Mi a „Mama” témát választottunk, a vidámabb hangvételű versektől közelítettünk a halálig, a tragikus versekig. Ez a nap nagyszerű hangulatban telt el.

Az utolsó napon, vasárnap, összepakoltunk, majd elhagyva a szállást, izgatottan mentünk az eredményhirdetésre. Nagyon örültem annak, hogy a benyújtott pályamunkámra a legmagasabb pontszámot kaptam, ami az I. díjat jelentette a verseny ezen fordulójában. A díjkiosztó után tizenegy órakor indultunk haza.

Számomra a Hermészkedő életem eddigi legjobb hangulatú versenyét jelentette. Nagyon pozitív élményekkel, tapasztalatokkal tértem haza s még sokáig a hétvégi megmérettetés, illetve az írásbelit megelőző versenyfelkészülés, pályamunka kidolgozás járt a fejemben. Nagyon vártam a versenyt, s ez a várakozás megmaradt, hiszen most várom a jövő évit. Megtapasztaltam, hogy a díjkiosztóig vezető felkészülés tényleg ugyanannyira lehet élvezetes, felemelő, mint a jutalom átvétele. Nem csalódtam abban az elképzelésben, hogy remekül fog telni. Búcsúzáskor Barótón útravalóul egy rövid verset mondtak el nekünk, melynél nincs is találóbb a sok felkészülést, munkát illetően:

„Ne légy szeles.
Bár a munkádon más keres -
dolgozni csak pontosan, szépen,
ahogy a csillag megy az égen,
ugy érdemes.”

Csomos Zsófia, XI.A osztályos tanuló