VI. Országos Ökumenikus Vallásolimpia - Szatmárnémeti, 2014

„Evezz a mélyre!” - Lk 5,4

A VI. Országos Ökumenikus Vallásverseny idén Szatmárnémetiben került sor a lukácsi jelmondat jegyében. Az alkalomra április 7-én, hétfőn  indultunk útra Andrási Benedek igazgatóhelyettes, püspöki tanácsos, valamint Lakatos Sándor lelkész-vallástanár kíséretében. A lelkész-vallástanár irányítása alatt három diák készült a versenyre: Kovács Anita IX. A, Imre Beáta X.A és Szombatfalvi Etelka XI. A osztályos tanulók.

A verseny helyszínére a Hargita Megye Tanfelügyelősége által szervezett busszal utaztunk. A több órás utazás alatt már megismerkedhettünk a megyénkből versenyre jelentkező római katolikus és református felekezetű diáktársainkkal. Megérkezés után a diákokat a Szent Alajos Konviktusban szállásolták el, majd rövidesen sor került az ünnepélyes megnyitóra a Szatmárnémeti központjában álló római katolikus székesegyházban, ahol főtiszteletű Schönberger Jenő római katolikus püspök végezte a szolgálatot.

Másnap délelőtt a dolgozatírás a Református Gimnázium osztálytermeiben zajlott. A dolgozatírást követő ebéd után a diákok kirándulni mentek. Megtekinthették Nagykárolyban a nagykárolyi kastélyt, Kaplonyban a zsinagógát, a kaplonyi ferences kolostort és a református templomot. Az eredményhirdetés és az értékeléseket követően a diákok meglátogathatták a szatmári püspöki palotát, valamint azt a püspöki kápolnát,. ahol Petőfi Sándor és Szendrei Júlia esküdtek egykoron. Délután a reformátusok központi templomában, a híres  Láncos-templomban volt a díjkiosztó, ahol az istentiszteleti szolgálatot főtisztelendő Csűry István református püspök végezte. Vacsora után a diákok és tanárok a welness Aquastar Aquaparkban tölthették el az estét.

 

A Berde Mózes Unitárius Gimnázium tanulói közül Imre Beáta X. A osztályos tanuló kapta meg az Észak-Nyugat Erdélyi Unitárius Szórványegyházközség szatmárnémeti gyülekezetének ajándékát. Elmondhatjuk, hogy az idei országos verseny magas színvonalon zajlott és az iskolánkat képviselő mindhárom versenyző jól teljesített, díjat azonban ez alkalommal nem sikerült szereznünk. Mindezek ellenére résztvevőkként nagyon jól éreztük magunkat és a versenyen való részvétel által gyarapodott tudásunk és tapasztalhattunk. Fontos és tanulságos élményekben lettünk gazdagabbak és nem utolsó sorban a pár nap folyamán új barátságokat kötöttünk.

Szombatfalvi Etelka

Vonatkozó írások:

http://www.frissujsag.ro/evezz-a-melyre

http://www.frissujsag.ro/vallasolimpia-eredmenyek

http://www.szatmar.ro/index.php?p=news&act=show&cid=64465

http://www.erdon.ro/veget-ert-az-okumenikus-vallasolimpia/2236214