TUDEK 2011

Idén is, mint az elmúlt esztendőkben, iskolánk pár diákja, úgy döntött, hogy jelentkezik a TUDEK (Tudományos Diákkörök X. Erdélyi Konferenciája) elnevezésű megmérettetésre. Több hónapos kutatómunka után dolgozataink készen álltak a bemutatásra és megvédésre. Egyénileg vagy szerzőpárosban dolgoztunk, mindenki olyan témában, ami közel állt a szívéhez. Volt, aki a szenvedélyeket kutatta, mások a szemet, míg egyesek azt tanulmányozták, hogy mi emberek hogyan romboljuk környezetünket…

 

December 2-án eljött az idő, elindult a busz Kolozsvárra, a konferencia helyszínére.  Idén az Apáczai Csere János Elméleti Líceum fogadta az Erdély minden vidékéről érkező kutatókat.

Másnap délelőtt jött csak a neheze, elkezdődött a verseny. Külön szekciókra osztva versenyeztünk. Iskolánk tanulói a biológia szekción hat dolgozatot, a környezettudományok, a néprajz valamint az irodalom és művelődéstörténet szekciókon 1-1 dolgozatot mutattak be. Irányító tanáraink: Pálffy Ákos és Székely Tiboldi Anikó tanárok voltak.

Mi a biológia szekción vettünk részt. Kutatásunkban a gyógynövények használatát vizsgáltuk a lovak és szarvasmarhák gyógyászatában. Úgy érezzük munkánk eredményesnek mondható, és ezt sikerült is bemutatni Kolozsváron. Az egyetemi tanárokból alkotott zsűri is méltányolta kutatómunkánkat, nekünk ítélve a II. helyezést. Ez az elismerés további munkára ösztönöz, hogy jól szerepelhessünk majd, a márciusban megrendezésre kerülő nemzetközi TUDOK konferencián, Budapesten.

 

Kakucsi Áron Attila és

Baga Sándor Hunor, XI.B. osztályos tanulók