Verseny...online...szavalás...

A 2020-as esztendő márciustól sok mindent átírt. Más arculatot öltött a Nagygalambfalvi    Általános Iskola által rendezett Kányádi Sándor Fától fáig, verstől versig

versmondó versenye, valamint az Agora Alapítvány és a Kájoni János Megyei Könyvtár Költészet napja alkalmából szervezett szavalóversenye is. Mindkét esetben online versmondó verseny keretében mérhették össze tehetségüket a verskedvelők.

A Kányádi Sándor Fától fáig, verstől versig elnevezésű versmondó versenyre iskolánk két tanulója nevezett be: Bölöni Orsolya (I.osztályos) és Czire Boróka (V.osztályos) tanulók. Mindketten dicséretesen helytálltak, nagyon sok versenyző között (több, mint 500 országhatáron belülről és kívülről)  méltón képviselve iskolánkat.

Az Agora Alapítvány és a Kájoni János Megyei Könyvtár Költészet napja alkalmából szervezett szavalóversenyre Czire Boróka (V.osztályos tanuló) küldött be versmondását tartalmazó videót.

Czire Boróka mindkét versenyen helyezést, illetve döntőbe való továbbjutást ért el. Őt kértem meg, számoljon be élményeiről, mondja el, milyen érzés volt számára ezen új, különleges formában verset mondani, versenyezni.

 

            „Két versenyen vettem részt. Az egyik a Nagygalambfalvi  Általános Iskola által rendezett Kányádi Sándor Fától fáig, verstől versig versmondó  verseny volt.  Itt II. helyezett lettem, a Fától Fáig című verset szavaltam.

A második versenyt a Költészet Napja alkalmából rendezte az Agora Alapítvány és a Kájoni János Megyei Könyvtár. Itt továbbjutó lettem az V-VIII. osztályos tanulók kategóriájában. József Attila  Tél című versét mondtam el.

Nagyon fura, pontosabban érdekes érzés volt egy kamera előtt szavalni. Előző években, ha szavalóversenyre mentem, előtte a tanáraim felkészítettek arra, hogy közönség előtt mondjak verset, így egyáltalán nem izgultam. Most, viszont mikor odaültem a kamera elé, nagyon fura érzésem támadt. Hirtelen, mintha már izgultam volna. Meg is kértem édesanyámat, hogy miután elindítja a felvételt, menjen ki a szobából. Így csak én maradtam, a vers és a kamera. El is kezdtem mondani. Nem hazudok, nem sikerült egyből úgy elmondanom, ahogy szerettem volna. Vagy elkacagtam magam, vagy megbotlott a nyelvem, vagy elizgultam. De a végeredmény végül jó lett. A második versenynél kissé már jobban ment, hisz ismert volt a helyzet. De azért ott is voltak bakik. Aztán jött a nehezebb része, az elküldés. Apukámmal sokat bajlódtunk azzal, hogy sikeresen el tudjuk küldeni. Végül, egy kis kínlódás után sikerült.

Érdekes volt kipróbálni, így online szavalni, de remélem jövőben már élőben fog történni.”

Czire Boróka, Demeter Annabella