I. „Fúdd el jó szél, fúdd el...” kisrégiós népdalvetélkedő

 

Iskolánkban 2018. március 2-án. első alkalommal került megszervezésre a „Fúdd el jó szél, fúdd el...”  kisrégiós népdalvetélkedő.

Versenyfelhívásunk mottója:

“... és mint az ékszer is holt kincs a láda fenekén, életet akkor kap, ha viselik: a népdal is mennél többeké  lesz, annál nagyobb lesz világító és melegítő ereje.”

Kodály Zoltán

 A kodályi gondolatot értelmezve  zenei nevelésünk legfőbb célj népdalkincsünk széles körben való megismertetése és terjesztése. A népdalok minden időben kicsit és nagyot egyaránt tanítanak. Lelket, szellemet, mentalitást formálnak, alakítanak. Tanítanak a  gyökerekre, hagyományainkra.

 

A vetélkedőt Varró Margit Igazgatónő nyitotta meg, ezt követték iskolánk büszkeségei  a Cickom énekegyüttes, egy bözödi népdalösszeállítassal, majd a  Lelkes Zenekar kalotaszegi  muzsikája oldotta a verseny előtti izgalmakat.

A bejelentkezett 32 versenyző öt kategóriában mérte össze tudását. A zsűri tagjai Szabó Zsuzsa tanítónő, Haáz Margó óvónő Székelyudvarhelyről és Mátéfi Csaba néptáncoktató Székelykeresztúrról. Értékes meglátásaikat, jótanácsaikat kellő szakmaisággal közölték a jelenlévőkkel. Köszönjük szépen az értékelő munkát.

A verseny  fél idejében  a Lelkes Zenekar és Mátefi Csaba lépett szinpadra egy hangulatos küküllőmenti összeállítással.

A verseny győztesei :

I.díj Szombatfalvi Julianna, Balázs Boróka, Antal Tímea, Pál Orsolya, Berei Izabella

II.díj Derzsi Hajnalka, Tódor Panna, Tódor Andrea, Bíró Csenge, Simó Kamilla

III.díj Hegyi Jószef, Takács Botond, Zsidó Tímea, Szél Kincső, Tódor Eszter

 

 

Gratulálunk a győzteseknek, és sok sikert kívánunk a soron következő „CSAK TISZTA FORRÁSBÓL” megyei népdalvetélkedőn való megmérettetéshez.

Köszönet illesse a feltarisznyáló pedagógusokat, akik pontosan tudják , hogy mit jelent egyéb számos munkájuk mellett a zenei anyanyelv hűséges ápolása , művelése és éltetése.

Külön köszönet a szülőknek, hogy odafigyeléssel és megbecsüléssel támogatják a gyerekeiket.

Nemes Annamária

Szervező