„Gloria Victis 2018 - Kárpát-medencei Ifjúsági Találkozó”

            A Kárpát-medencei magyarságért tevékenykedő Rákóczi Szövetség idén 26. alkalommal rendezte meg Gloria Victis Kárpát-medencei Ifjúsági Találkozó és Történelmi Vetélkedő elnevezésű rendezvénysorozatát, amely alkalmat biztosít az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emlékének felidézésére. A rendezvénysorozatra 2018. október 21-23. között került sor Budapesten. 

       

 Iskolánkat Atanackovic Natalija és Pap Tímea, X., Salat Barna és Vida Ferenc XI. osztályos tanulók, valamint Szőcs Annamária történelem szakos tanárnő képviselték. A háromnapos rendezvénysorozat alatt különböző tartalmas programokon vettek részt. A megérkezés napján, október 21-én este az Erkel színházban a Zongoraáriák című zongorahangversenyen Liszt Ferenc műveit élvezhették. Hétfő délelőtt, október 22-én a Műegyetem központi épületében négy előadást hallgattak meg, melyeken szó esett a külhoni magyarságról és az ’56 eseményekről. Az ezt követő városnézésen megcsodálhatták Budapest nevezetességeit.   

          Délután három órától került sor a megemlékező ünnepségre a Műegyetemen, ahol többek között beszédet mondott Dr. Halzl József, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke, volt műegyetemi diák. Az ünnepség után következett a megemlékezés fénypontja, amikor 2500 Kárpát-medencei középiskolás és egyetemista a Műegyetemtől a Duna mellett a Bem térig vonult fel fáklyákkal. A Bem téren tartott megemlékező műsort az ünnepi beszédek után Beatrice koncert zárta. A találkozó utolsó napján, október 23-án reggel részt vettek a Széna-téri megemlékezésen. A diákok sok élménnyel, új ismeretekkel és új barátokkal gazdagodva tértek haza!