XI. Vadrózsák Hagyományőrző Találkozó 2018. május 5.

Rendezvényünk ismertetése

    Minden nép, minden nemzet a hagyományaiban él, a hagyományai által válik mássá, különlegessé és értékessé. Nekünk, tanítóknak, a hagyományőrzés szempontjából nagy hatalom van a kezünkben.

     Éljünk vele! Csepegtessük gyermekeink szívébe népmeséink derűjét, népmondáink történelmi igazságait, népdalaink érzésvilágát, néptáncunk ritmusát, népviseletünk színeit, büszkeségeinket, értékeinket! Mutassuk meg magunkat egymásnak és ismerjük meg színes Erdélyünket, színes magyarságunkat!

      2018-ban tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre a Vadrózsák Hagyományőrző Találkozó, mely egy kis részt szeretne felvállalni a hagyományőrzés kötelezettségéből, a hagyományok és az anyanyelv ápolásából. Ugyanakkor a változatos tevékenységekkel, a játékos versennyel, a közös étkezésekkel, a népi mesterségek tanulásával, szeretnénk múltunk értékeit jelenné és élhetővé tenni a gyermekek számára.

      Ez a rendezvény minden évben egy-egy olyan személy nevéhez is kötődik, aki életével, munkájával példát állít elénk a hagyományőrzés, anyanyelv ápolás kimeríthetetlen lehetőségeiből. Így az elmúlt években Dr. Molnos Angéla lélektanász, nyelvápoló emlékének adóztunk tisztelettel, majd Dr. Molnár Istvánra emlékeztünk, a tanárra, a múzeumalapítóra, valamint Kriza János néprajzkutató, költő, műfordító, püspök személyét és munkásságát ismertettük a résztvevőkkel és egyben Torockóról, hagyományairól, népviseletéről, népművészetéről mutattunk ízelítőt.

 

     Emlékeztünk Dr. Kós Károlyra, aki néprajzkutatóként és muzeológusként írta be nevét a magyar néprajz tudománytörténetébe. Dr. Kós Károlyra emlékezve kiemeltük egyik érdeklődési területét: a kopjafákat, melyek szimbólumairól, készítéséről hallhattunk és láthattunk bemutatót. Majd meghívottaink voltak a hagyományőrző és anyanyelvápoló gyermekirodalmi lapunk, a Napsugár főszerkesztője Zsigmond Emese és munkatársai.

  Minden év újabb lehetőségeket ad arra, hogy a találkozónkat különlegessé és egyedivé tegye. Az elmúlt alkalmak egyike a kisiskolásoké volt, őket szólítottuk meg elsődlegesen, azokat a kisiskolásokat, akik a jelenben ápolják anyanyelvünket, hagyományainkat és ezáltal, a jövőt ígérik és jelentik magyarságunk számára Erdélyben.

    Megemlékeztünk iskolánk névadójáról, halálának 120. évfordulója alkalmából. Berde Mózesről, aki egész életét arra szentelte, hogy majdani hagyatékával a gyermekek neveltetését szolgálja: „Meg akartam mutatni, hogy szegény legény is hasznára lehet a társadalomnak, az emberiségnek, nemzetének erős akarattal.”

            Az következő év rendhagyónak számított a megemlékezést illetően, hiszen Sándor-Zsigmond Ibolya muzeológus előadásán keresztül emlékeztünk azokra a névtelen hagyományőrzőkre, akiknek köszönhetjük a még élő és fent maradt értékeinket akár népművészet, építészet területén, vagy akik gyűjtő munkájukkal tették halhatatlanná a népköltészeti műfajokat.

            Az elmúlt évek kerek évfordulói újra lehetőséget adtak személyi megemlékezésre. Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából a halhatatlan zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene nagy gyűjtője emlékének adóztunk tisztelettel.

            A 2017-es év Arany János emlékév, mely alkalommal rendezvényünkön mi is megemlékeztünk irodalmunk egyik legnagyobb képviselőjéről, magyar nyelvünk egyik legnagyobb ismerőjéről, születésének 200-ik évfordulóján.

            Ugyanakkor köszöntöttük a 60 éves Napsugár gyermekirodalmi lapot és a 25 éves Romániai Pedagógusok Szövetségét.

            Idei rendezvényünk a hármas évforduló jegyében zajlik: Unitárius Egyházunk 450 éves, Unitárius Gimnáziumunk 225 éves valamint újraalapított iskolánk 25 éves évfordulói jegyében.

Rendezvényünk tervezete:

 Időpont: 2018.május 5.

Helyszín: Berde Mózes Unitárius Gimnázium

Napi tevékenység: 

 • 8.30 óra – érkezés, bejelentkezés
 • Fogadás a földszinti osztálytermekben és a díszteremben
 • 9.00 óra - a rendezvény megnyitása, ismertetése, a bíráló bizottság bemutatása
 • A bemutatók megtekintése
 • Szünetben népi gyermekjátékok tanulása és játszása az udvaron
 • 13.30 óra – ebéd
 • 15.00 óra -  Népi mesterségek gyakorlatban – csapatmunka szakemberek irányításával

( bútorfestés, nemezelés, fafaragás, varrás,  kerámiatárgy készítése, gyöngyfűzés, rongybaba készítése, népi gyermekjáték tanulása)

 • A zsíros kenyér és zöldhagyma elfogyasztása
 • A csapatok élménybeszámolója, köszönetnyilvánítások, oklevelek kiosztása
 • Táncház
 • 19.00 óra- a rendezvény bezárása

 A verseny leírása

                A bemutatók a következő műfajokban történhetnek: népmese, népdal, népmonda, néptánc, népballada, népszokás és más „nép” előtagú műfaj egyéni vagy csoportos előadása, valamint egy otthonról hozott népművészeti tárgy vagy régi használati tárgy bemutatása a közönségnek.

  A bíráló bizottság a versenyen összegyűjtött pontszámok alapján, valamint a „legek” megállapításával értékeli a fellépő egyéneket és csoportokat. 

 Benevezési feltételek

 Iskolánként 1 bemutató: csoportos vagy egyéni

 • Időkeretek: egyéni (2-3 perc), tánc (3-5 perc), mese, népszokás bemutatása (10-15 perc)
 • A benevezési igény április 20-ig való jelzése a következő telefonszámon:

0742864010, és e-mail címen: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

                     Szeretettel és hagyományaink iránti tisztelettel várunk mindenkit.

               

   Székelykeresztúr,                         A szervezők nevében: Bartha Márta tanítónő                    

   2018. március 28.