Határtalanul Székelykeresztúr és Rákoskeresztúr között – 2018

A Magyar Állam által támogatott Határtalanul program keretében a Berde Mózes Unitárius Gimnázium tizedik osztályos diákjai 2018. április 16–20. között Budapesten tartózkodnak. Vendéglátóink a Rákoskeresztúri Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium diákjai és tanárai. Április 16-án kora reggeli indulást követően meglátogattuk a Debreceni Református Kollégium könyvtárát és múzeumát, valamint a főtéri református nagytemplomot. Köszönjük Makovics Erzsébet tanárnőnek és diákjainak a vezetést! Estére megérkeztünk a fővárosba, ahol a vacsora után Baranyai Mihály tanár úr vezetésével megtekintettük a Hősök terét és környékét.

Április 17-én, kedden ellátogattak Budapesten a Hadtörténeti Múzeumba, rövid belvárosi séta után a Nemzeti Múzeumnál tartottunk pihenőt, majd a Petőfi Irodalmi Múzeumban az Arany-kiállítás, a Petőfi Sándor kiállítás és a Szabó Magda kiállítás megtekintése következett. Az esti órákban a kerepesi temetőben szellemi elődeink sírhantjai előtt tisztelegtünk.

A program második napján a Budai várat és környékét jártuk be. A Hadtörténeti múzeumban 11848-1849-es ereklyéket tekintettük meg, illetve ismerkedtünk a korabeli fegyverek működésével.

A projekt harmadik napjának délelőttjén meglátogattuk a Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Emlékmúzeumot. A gazdag múzeumi anyag megtekintése mellett finom kemencében sütött lángost kóstoltunk a Petrovics család egykori mészárszék–fogadóban.

A tizedikesek megtekinthették a világhírű Body kiállítást. A diákok az otthonról hozott házi dolgozatok témáit hosszasan elemezték a készséges és jól felkészült tárlatvezető– orvostan hallgatókkal. Köszönjük az egyedi élményt és lehetőséget!

A negyedik napon a tizedikesekkel megtekintettük az Országházat és a Margit szigeti domokosrendi kolostor romjait. A csodálatos tavaszi időjárás még kellemesebbé tette a tartalmas programunkat.

A Határtalanul program negyedik napjának második részében meglátogattuk a Művészetek Palotáját, hajóztunk a Dunán, majd részt vettünk a testvériskolánk, a Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium diákjai által szervezett iskolai folyosóbálon. Öröm volt újra találkozni az iskola vezetőivel, tanáraival és diákjaival.

A tanulmányi kirándulás ötödik napján elbúcsúztunk Budapesttől és vendéglátóinktól. Hazafele vezető utunk során megtekintettük a gödöllői királyi kastélyt. Köszönjük Baranyai Mihály tanár úrnak és társainak a nagyszerű közreműködést és a baráti fogadtatást!