X. Vadrózsák Hagyományőrző Találkozó

             Május 12-13 volt az idén a Vadrózsák Hagyományőrző Találkozó időpontja, amikor iskolánkban közel 700 gyermek és közel 200 felnőtt volt jelen. A rendezvényünk ebben az évben regionális szintű volt és 8 megye képviseltette magát, mint Bihar, Szilágy, Bakó, Kolozs, Maros, Brassó, Fehér és Hargita. Változatos programoknak és tevékenységeknek lehettek élvezői a résztvevők. A népi műfajokban bemutatott előadások mellett, emlékeztünk Arany Jánosra, valamint köszöntöttük a 60 éves Napsugár gyermekirodalmi lapot és a 25 éves Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségét, majd a Hétpróbás vetélkedő következett, mely alatt a gyermekek szerencsepróbáló útra indultak hamuba sült pogácsával, megbirkózni a hét feladattal.

          Élmény volt látni és hallgatni az otthonról hozott régi tárgyaknak a bemutatását. Nehéz dolga volt az értékelő bizottságnak, hiszen sok területet fogott át a verseny, akárcsak a legek megfogalmazásánál a népi műfajokban bemutatott előadásokról. A 15 csapat értékelése oklevéllel és külön díjazással történt. Nyertes csapatok voltak: I díj Hagyományőrzők és Szitások csapata, II. díj Járdovány és Gyöngyharmat csapata, III. díj Baglyok és Margaréták csapata, külön díj a Pindurok és a Csillagocskák csapata. A hagyományos ebéd és a házikenyérre kent zsír hagymával, valamint a kürtöskalács elmaradhatatlan finomságai a rendezvénynek.  Ugyancsak elmaradhatatlan részek a díszítést alkotó varrottasok, szőttesek és a Vadrózsák megszokott kerti virágai: a tulipán, az orgona és a gyöngyvirág. A népi mesterek változatos tevékenységekkel várták a jóllakott gyermekeket, így volt varrás, faragás, nemezelés, rongybaba készítés, körmön fonás, lapótya sütés, agyagedények készítése, edények festése, bútorfestés.

               Mindkét nap a táncházzal zárult, ahol az egy éve fennálló Lelkes zenekar húzta a talpalávalót.

          Minden alkalommal külön köszönetünket fejezzük ki a támogatóinknak, hogy segítettek, lehetőséget adva kisiskolás gyermekeinknek, hogy megismerjék egymást, Erdély különböző tájegységeinek hagyományait, értékeit, és a múltat jelenné, majd jövővé formálják.