Csillagocska Ifjúsági- és Gyermeknéptánc Találkozó Nagyváradon

Kilencedik alkalommal tartották meg Nagyváradon a Csillagocska Ifjúsági- és Gyermeknéptánc Találkozót. A háromnapos összejövetelen több száz gyermek és fiatal vett részt. Érkeztek táncosok Székelyföldről, Magyarországról, Közép-Erdélyből és persze Bihar megye több szegletéből is. Nagy jókedvvel, lelkesedéssel énekeltek, táncoltak, s ezt az örömöt hamar átadták a felnőtt szemlélőknek is a szombat délutáni gálán.

A nagyváradi Csillagocska Alapítvány által szervezett rendezvénynek az idén is ugyanaz volt a mottója, mint az előző esztendőkben: „Helyet, helyet nekünk is, még ha kicsik vagyunk is!” Azok az apró gyermekek, akik az első találkozón még kicsiként vettek részt, mára már szépen fölcseperedtek, így aztán a szervezők úgy látták jónak, hogy ifjúsági- és gyermeknéptánc találkozóvá terebélyesítsék az összejövetelt.

 


A vendégek péntek délután gyülekeztek az alapítvány székhelyén, a váradréti református parókián és a Csillagocska zeneóvoda alagsori termeiben. Voltak kézműves foglalkozások, sok-sok népi gyermekjáték, tánc és dalolás, este pedig remek hangulatú táncházban lehetett vigadni.

 


Másnap, szombaton a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöki székházát vették birtokba kicsik és nagyok. Délelőtt kézműves foglalkozásokkal kezdődött a program, majd a már szokásos népdalversenyt tartották meg. Húszan neveztek be a vetélkedőre. Három kategória volt: a tíz éven aluli, a 10–16 év közöttieké, valamint 16-tól fölfelé. Mindenki derekasan kitett magáért. Tavaly óta sokat fejlődtek a versenyzők. Igényesen választottak életkornak és tájegységnek megfelelő népdalokat. A zsűri, Tóth Tünde színésznő, Márkus Zoltán karnagy, Vincze Zoltán, a tavalyi győztes és a versenyt is moderáló Brugós Anikó karnagy úgy döntött, mindenki első díjat érdemel. Mindenkinek kiemelték a pozitívumait. Megválasztották a legjobb férfihangot, a legszebb női hangot, a legtisztább szövegmondót stb. Akinek pedig most nem volt elegendő bátorsága kiállni a zsűri elé, az azt ígérte: jövőre okvetlenül indul a megmérettetésen, a tizedik, ünnepi találkozón.

A szombat délutáni gálaműsor alkalmából zsúfolásig megtelt a díszterem. A fellépésre készülő gyerkőcök és ifjak nagy izgalommal készülődtek. A csoportok a folyosókon, előcsarnokban is vidáman gyakorolták a tánclépéseket. Az emeleti előtérben gyöngykalárisokat, népviseletbe öltöztetett babákat lehetett vásárolni. A műsor megkezdése előtt Benedek Árpád táncoktató, a rendezvény egyik főszervezője köszöntötte az egybegyűlteket, majd Pálfi Józsefet, a Csillagocska Alapítvány elnökét, váradréti református lelkipásztort szólította színpadra. Pálfi tiszteletes megjegyezte: milyen gyorsan teltek a napok, hónapok, esztendők, s jövőre immáron a tizedik, jubileumi Csillagocska gyermeknéptánc találkozót szervezhetik meg. Hangsúlyozta: mindenik gyermek csillagocska – a szüleinek, a nemzetének. Alkalmanként 400-500 gyermek is összegyűlt egy-egy találkozón. Önmaguk kedvtelésére muzsikálnak, énekelnek, táncolnak. A különféle életképek sok mindent elmondanak, s bevésődnek az emlékezetbe. Saját szellemi miliő, sajátos lelkiség alakult ki. Több ez, mint pusztán hagyományőrzés – a tradíció éltetéséről, megéléséről van szó. A gyermekek, fiatalok egy valódi világot elevenítenek meg, buzgók, lelkesek, kitörő örömmel készülnek. Az összejöveteleken kialakuló egyik-másik kapcsolat pedig életes és életre szóló. Pálfi József hozzáfűzte: „Örüljünk, énekeljünk velük. Úgy, ahogyan ők játszanak – a szó igazi, nemes értelmében.”

A nyitóprodukciót a házigazda Csillagocska gyermek- és ifjúsági tánccsoportoktól láthatta a közönség. Aztán föllépett a micskei Kisgörböc, a borsi Galagonya, a hajdúszoboszlói Szabó László Alapfokú Művészeti Iskola tánccsapata, a kalotaszegi Felszeg Gyöngye és a székelykeresztúri Vadrózsák. A gálán, majd az azt követő táncházban a Csillagocska és a Sugalló zenekar muzsikált.

A réti református templomban a vasárnap délelőtti ünnepi istentiszteletre népviseletben vonultak be a táncosok. Délben a gyermekek városnéző körútra indultak, a néptáncoktatók, csoportvezetők pedig szakmai tanácskozáson vettek részt.

Tóth Hajnal
Reggeli Újság