Elsőbbséget az életnek!

Discobaleset-szimuláció

A 2005-ben alakult Villám-Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesület és az 1793-ban alapított Székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnázium közös célkitűzései egy szerencsés partnerségben találkoztak, a 2009. október 7-én lebonyolított közös nevelési programban. Az önkéntes tűzoltó alakulat munkatársai, Szali Mózes elnök vezetésével, valamint iskolánk diákjai, Sipos István tanár irányításával és Lakatos Sándor lelkész-vallástanár közreműködésével egy látványos  Discobaleset-szimulációt szerveztek Székelykeresztúr központjában. Képek a rendezvényről itt!

A szimuláció elsősorban a hajtási jogosítvány megszerzése előtt álló fiatalok nevelését célozza meg, figyelmeztetve őket az alkohol, a drogok fogyasztásának veszélyeire, illetve az élvezeti szerek okozta súlyos balesetek következményeire. A nem mindennapi akciót több száz fiatal érdeklődve figyelte a város központjában kialakított szimulációs baleseti helyszínen. Bodó László, a kaposvári KÖTÉL egyesület elnöke, szakszerűen konferálta a szimuláció minden egyes mozzanatát. Nagy hozzáértéssel hívta fel a figyelmet az akció minden tanulságos részletére.  

A forgatókönyv, a szakmabeliek szerint, egy átlagos esetet tárt a jelenlévők elé. Hajnalban, italosan, gépkocsival hazaigyekvő fiatalok súlyos balesetet okoznak, illetve szenvednek a közúton. Iskolánk színjátszó diákjai Hegedűs Renáta, Karda Katalin, László Klaudia, Marosi Kinga és Szilágyi Ildikó nagyszerűen alakították a helyszínen a bajba került fiatalok karaktereit. Látványos volt a beszorult sérült mentése, amint az autóroncsot a tűzoltók szétvágták és döbbenetes volt a cserbenhagyó, vétkes autóvezetőt látni kétségbeesetten elszaladni a helyszínről.  A helyszínre érkező rendőrök üldözőbe vették a vétkest és nemsokára megbilincselve hozták vissza a helyszínre.

A szimulációban résztvevők kiválóan szemléltették a kialakult pánikhelyzetet és a sérülések súlyosságát. A döbbenetes pillanat a halott személy elszállítása és a bilincsre vert sofőr nyilvános elítélése volt. Ebben az esetben a büntető jogszabály 5-15 évig terjedő letöltendő börtönbüntetést helyezett kilátásba. A keresztúri Mentőszolgálat és a helyi Rendőrség munkatársai szakszerű és látványos beavatkozása mellett a Memento temetkezési kft is hatásos szerepet vállalt a szimuláció üzenetének egyértelművé tételében. A visszajelzések alapján megelégedéssel nyugtázhatjuk, hogy a sokatmondó, nem mindennapi akció elérte kitűzött célját. A biztató eredmény arra buzdítja a szervezőket, hogy a jövőben is hasonló, nevelő jellegű programokat szervezzenek, korábbi megvalósításokhoz hasonlóan, amikor a Nyikó mentén szemétgyűjtési akciót, illetve a medeséri Lázon csemeteültetést szerveztek.

A szimulációról két kamerás videó felvétel is készült az Eolex Kft segítségével, hogy később egy oktató film is készülhessen az anyagból, amely az oktatási intézményekben nevelési célokat szolgálhasson.

Köszönet illesse a Szali Mózes elnök vezette kezdeményező önkéntes tűzoltó alakulatot és mindenkit, aki ebben az akcióban részt vett, hogy az a városunk ifjúságának tanulságára szolgálhasson.

Székelykeresztúr, 2009. október 7.

Sipos István és Lakatos Sándor