Berde Mózes Unitárius Gimnázium

Hírek

Berde cipó   „Meg akartam mutatni, hogy szegény legény is hasznára lehet a társadalomnak, az emberiségnek, nemzetének erős akarattal.” (Berde Mózes)   Hol volt, hol nem volt, a Kárpátokon innen, Háromszéken túl, élt 199 évvel ezelőtt, Laborfalván egy szegény legény, akit Berde Mózesnek hívtak. Mindenki csak Mózsának szólította: Berde Mózsa. Istenadta tehetsége volt a legénynek, józan gondolkodása, így a szülei iskolába adták: tanult Székelykeresztúron, az Unitárius Gimnáziumban, tanult a kolozsvári Unitárius Kollégiumban, tanult a marosvásárhelyi Református Kollégiumban, mígcsak ügyvéd nem lett belőle. Volt Berde Mózsának egy merész álma: megakarta mutatni a világnak, hogy szegény legény is lehet hasznára a közösségének. Így egész életében szorgalmasan, becsületesen dolgozott, végigjárta az 1848-as szabadságharc helyszíneit: volt képviselő, volt kormánybiztos, volt bujdosó, volt rab a börtönben. De mindig és mindenhol a nagy álma lebegett a szeme előtt: szegény legény is lehet hasznára a társadalomnak, a közösségének, a nemzetének. És gyűjtötte a pénzét, a vagyonát, miközben ő szerényen, alázatosan, szegényesen élt továbbra is, megvonva magától minden fényűzést.Érdekel a véleményed! Írd meg te is véleményedet a honlapról és a bemutatott eseményekről a Vendégkönyvbe!

Iskolai áhitatMegyei

Sporteredmények - 2014 tavasza

E-mail Nyomtatás PDF

Az elmúlt időszakban számos sportesemény zajlott az iskolánkban.

Mi szerveztük a mezei futóverseny körzeti szakaszát. A diákok jól szerepeltek, így eljutottak a megyei szakaszra.

Március 26-án került sor a négypróba atlétika verseny körzeti szakaszára, amelynek szervezését szintén mi vállaltuk fel. A megjelent iskolák 5 tagú lány és fiú csapatokkal vettek részt. A váltakozó próbák befejeztével az összesített pontszámok értelmében mindként csapatunk a II. helyezést szerezte meg.

Március 29-én hajnali indulással nekivágtunk a megye másik sarkában lévő Gyergyóhollónak, ahol megrendezésre került a mezei futóverseny megyei szakasza. A versenyen a megye öt zónájának bajnokai küzdhettek meg egymással. Keresztúr zónát képviselő két diákunk Bartha István (X.B) és Kiss Szilárd (VIII) méltó küzdelemben kivívták, helyesebben kifutották maguknak a megyei II. illetve I. helyet. Így Kiss Szilárd április végén részt vehet az országos versenyen.

Az iskola másként héten több iskolai sporteseményre kerül sor. Első alkalommal rendeződik meg az V-VIII-as lány kosárlabda bajnokság, amelyet a szülők figyelmébe ajánlok és amelyre szeretettel meghívom őket.

Czire Alpár, testnevelő tanár

 

Állampolgári nevelés tantárgyverseny - megyei szakasz

E-mail Nyomtatás PDF

2014. március 1-jén Székelyudvarhelyen került megszervezésre a társadalom tudományok tantárgyversenyek megyei szakasza. Az állampolgári nevelés megmérettetésen 16 csapat vett részt a megye különböző tanintézményeiből. Iskolánkat a Hatos Hedviga és Pál Zsófia alkotta csapat képviselte sikeresen: a népes mezőnyben az előkelő IV. helyezést érték el és dicséretben részesültek. Gratulálunk!

Elemiseink versenyben

E-mail Nyomtatás PDF

A IV. osztályosok az idén is részt vettek a hagyományos versenyeken, melyeken szép eredményeket értek el: a Pillangók csapata (Ambrus Anetta, Hintz Magor, Jakab Anita, Kandó Zsanett) a Mesék szárnyán meseértő vetélkedő első fordulóján II, a második fordulóján I. helyezést értek el, valamint a megyei szakaszon III. helyezést értek el.

Ambrus Anetta és Hintz Magor a Zrinyi Ilona matematika versenyen értek el magas pontszámot.

Román nyelv és irodalom tantárgyverseny

E-mail Nyomtatás PDF

Román nyelv és irodalom tantárgyverseny körzeti szakaszán Györgyvári Izabella V. osztályos tanuló első helyezést ért el, valamint Bădeu Laura VII. osztályos tanuló szintén első helyezést ért el. A helyezések értelmében nevezett diákok képviselték iskolánkat a tantárgyverseny megyei szakaszán, ahol mindketten dicséretben részesültek. Felkészítő tanár Pitó Emese román szakos tanárnő. Gratulálunk!

Német tantárgyverseny

E-mail Nyomtatás PDF

2014. február 22–én iskolánk diákjai megyei tantárgyversenyen vettek részt Csíkszeredában Német nyelvből. Iskolánkat Gelérd Emese IX.A, Sándor Róbert X.B és Vári Annabella X.B osztályos tanulók képviselték.A versenyre Farkas Ágnes német szakos tanárnő készítette a diákokat.

A versenyen elért eredmények a következők: Gelérd Emese IV. helyezés; Sándor Róbert III. helyezés; Vári Annabella IV. helyezés.

Gratulálunk a sikeres szerepléshez!

Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny

E-mail Nyomtatás PDF
Szombaton, 2014. február 22-én Csíkszeredában a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny megyei szakaszán iskolánk hét tanulója vett részt: Vas Vivien (6.osztály), Kereső Hunor, Mátyás Zalán (9.osztály) Szombatfalvi Klára (10. osztály), Deák Tamara, Jakab Anna, Tiboldi Boróka (12. osztály).

Deák Tamara 12. B osztályos tanuló II. helyezést ért el, ezáltal lehetősége lesz Temesváron, az országos szakaszon részt venni. Sok sikert kívánunk e megmérettetéshez!

Fizika tantárgyverseny megyei szakasza

E-mail Nyomtatás PDF
2014. február 15-én került megrendezésre iskolánkban, a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnáziumban, a fizika tantárgyverseny megyei szakasza. Három órán át tartó írásbeli vizsgán 65 tanuló  mérhette össze tudását, mely idő alatt a tanulókat kísérő és felkészítő tanárok a gimnázium történetével ismerkedhettek  és megtekinthették a felújított szaktermeket.  A dolgozatok értékelése után az érdem-és részvételi okleveleket Kovács  Ákos szaktanfelügyelő és Andrási Benedek aligazgató úr adták át a diákoknak. A versenyen iskolánkat Sándor Róbert X. B osztályos tanuló képviselte. Ezúton is méltányolom  a felkészülés során kifejtett évi munkáját és gratulálok elért pontszámához.  Köszönettel tartozom kollégáimnak és azon diákjaimnak, akik a szervezésben segédkeztek.
Rafai Dalma,

a Berde Mózes Unitárius Gimnázium fizikatanára

Biológia tantárgyverseny - 2013

E-mail Nyomtatás PDF

2013 március  2-án Gyergyószentmiklóson a Salamon Ernő Gimnázium volt a helyszíne a biológia tantárgyverseny megyei szakaszának. Iskolánkat három 12. osztályos diák képviselte: Török Noémi, Vári Lehel és Kakucsi Áron.  Az nehéz, molekuláris genetikai, humángenetikai, immungenetikai kérdések hadát diákjaink bátorsággal állták. Török Noémi a II. helyezést érte el, valamint Kakucsi Áron dicséretben részesült.

Informatika tantárgyverseny

E-mail Nyomtatás PDF
Március 11-én iskolánk 6 diákja részt vett a székelyudvarhelyi Bányai János Szakközépiskolában megszervezett Hargita megyei felhasználói informatika verseny körzeti szakaszán. Három tanulónk kiváló eredményt ért el: Joó Arnold (IXB) III. helyezést, Gábos Mihály (XB) ugyancsak III. helyezést, illetve Burszán Norbert (XIB) I. helyezést. Burszán Norbert részt fog venni Május 7-én a verseny megyei szakaszán is. Büszkék vagyunk rájuk! Felkészítő tanár: Csíszér-Rajti Tibor-Sándor

Történelem tantárgyverseny - megyei szakasz

E-mail Nyomtatás PDF

Történelem tantárgyverseny - megyei szakasz

2011. március 19-én rendezték meg a történelem tantárgyverseny megyei szakaszát. Házigazdánk a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Gimnázium volt. Iskolánkat négy tanuló képviselte: Benedek Ágnes (IX.A), Jakab Anna (IX.A.), Barabás Zoltán (X.B.) és Simó Gergely-József (X.B.). Mindannyian szép eredményt értek el, de közülük is kiemelendő Jakab Anna, aki dicséretben részesült.

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL