Berde Mózes Unitárius Gimnázium

Hírek

Berde cipó   „Meg akartam mutatni, hogy szegény legény is hasznára lehet a társadalomnak, az emberiségnek, nemzetének erős akarattal.” (Berde Mózes)   Hol volt, hol nem volt, a Kárpátokon innen, Háromszéken túl, élt 199 évvel ezelőtt, Laborfalván egy szegény legény, akit Berde Mózesnek hívtak. Mindenki csak Mózsának szólította: Berde Mózsa. Istenadta tehetsége volt a legénynek, józan gondolkodása, így a szülei iskolába adták: tanult Székelykeresztúron, az Unitárius Gimnáziumban, tanult a kolozsvári Unitárius Kollégiumban, tanult a marosvásárhelyi Református Kollégiumban, mígcsak ügyvéd nem lett belőle. Volt Berde Mózsának egy merész álma: megakarta mutatni a világnak, hogy szegény legény is lehet hasznára a közösségének. Így egész életében szorgalmasan, becsületesen dolgozott, végigjárta az 1848-as szabadságharc helyszíneit: volt képviselő, volt kormánybiztos, volt bujdosó, volt rab a börtönben. De mindig és mindenhol a nagy álma lebegett a szeme előtt: szegény legény is lehet hasznára a társadalomnak, a közösségének, a nemzetének. És gyűjtötte a pénzét, a vagyonát, miközben ő szerényen, alázatosan, szegényesen élt továbbra is, megvonva magától minden fényűzést.Érdekel a véleményed! Írd meg te is véleményedet a honlapról és a bemutatott eseményekről a Vendégkönyvbe!

Iskolai áhitatKörzeti/Helyi

Sporteredmények - 2014

E-mail Nyomtatás PDF

TIC-HR felhasználói számítástechnikai verseny

E-mail Nyomtatás PDF

2014.április 4-én iskolánk 4 tanulója, Kövecsi Tamás-Attila (IX.B), Mátyás Zalán (IX.B),  Köblös András (X.B) és Vári Annabella (X.B) részt vettek a TIC-HR felhasználói számítástechnikai verseny udvarhelyi körzeti szakaszán, ahol kiváló eredményeket értek el:

Mátyás Zalán I. helyezést ért el

Vári Annabella II. helyezést ért el.

Köblös András) III. helyezést ért el.

Mátyás Zalán és Vári Annabella részt vesznek április 26-án a verseny megyei szakaszán.

Gratulálunk a felkészítő tanárnak és a szorgalmas diákoknak a nagyszerű teljesítményhez és sikeres készülést és szereplést kívánunk a megyei megmérettetésen.

Adj, király, katonát! - Marosvásárhelyi Elődöntő

E-mail Nyomtatás PDF

2014. március 1-én került megrendezésre a marosvásárhelyi Szent Kozma plébánián az Adj, király, katonát! vetélkedő elődöntője. A majdnem hat órás vetélkedő alatt a „családok” különböző versenyszámokban mérhették össze tudásukat, ügyességüket. Iskolánkat 4 tanuló képviselte: : Fazakas Brigitta-Noémi V.osztály, Csiszér-Rajti Anna-Lilla VII. osztály, Fekete Etele és Kiss Szilárd VIII.osztály.

A vetélkedő két kategóriában hirdetett díjakat:

1. Egyéni tudás verseny, ahol Csiszér-Rajti Anna-Lilla első helyezést ért el.

2. Csapat ügyesség és tudás vetélkedő, ahol Kiss Szilárd ért el első helyezést.

Mindketten továbbjutottak a mindent eldöntő országos szakaszra, amely Kolozsváron kerül megszervezésre 2014. április 26-án. Sok sikert kívánunk nekik a döntőben!

Terra földrajz tantárgyverseny

E-mail Nyomtatás PDF

Iskolánk hat tanulója vett részt február 22 -én Székelyudvarhelyen a Terra  verseny körzeti szakaszán, ahol 108 V-VII. osztályos tanuló  versenyzett. A résztvevő tanulók: Atanackovic Natalija V., Sándor Barna V., Csatáry  Ajnácska VI, Simó Anita VI, Atanackovic Milutin VII, Burszán Hunor VII.

A hatodik osztályosok közül Simó Anita III. helyezést ért el, míg Csatáry Ajnácska V. helyezést ért el. Az eredmény következtében a nevezett diákok részt vehetnek a tantárgyverseny megyei szakaszán. Gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

Kacsó Eszter földrajztanár

Vonatkozó újságcikk megtekinthető ITT.

Biológia Tantárgyverseny - 2014

E-mail Nyomtatás PDF

2014. január 24-én délután került sor a Biológia Tantárgyverseny körzeti szakaszára. Iskolánk 5 tanulója tovább jutott a tantárgyverseny megyei szakaszra. A dicséretes eredményt elért diákok neve: Bartha István X. B., Szőcs Gabriella és Lőrincz Hajnal XI. B, valamint Deák Tamara és Márton Adél Kincső XII. B.

A megyei szakaszon való megmérettetésre 2014. március elsején került sor Maroshévízen. A megmérettetés megyei szakaszán Márton Adél Kincső második helyezést és Bartha István IV. helyezést ért el. Gratulálunk a díjazott diákoknak és felkészítőjüknek, Pálffy Ákos biológia szakos tanárnak!

Tantargyverseny biológiából

E-mail Nyomtatás PDF

2013. január 25-én került megrendezésre az Orbán Balázs Gimnáziumban körzeti tantárgyversenye biológiából. A versenyen elért eredmények alapján a Berde Mózes Unitárius Gimnáziumból három tizenkettedikes tanuló jutott tovább a megyei szakaszra, név szerint Török Noémi, Kakucsi Áron-Attila és Vári Lehel. A kitűnő eredmények alapján nevezett tanulók képviselik majd iskolánkat a Gyergyószentmiklóson szervezendő megyei szakaszon. Ugyancsak biológiából, a körzeti szakaszon két tanuló III. helyezést ért el, név szerint: Szőcs Gabriella a X.B osztályból és Deák Tamara a XI.B osztályból. Minden résztvevő igyekezett becsületesen helytállni. Gratulálunk a nagyszerű eredményekhez!

Palffy Ákos, biológia szakos tanár

"...hogy jusson vers mindenkinek"

E-mail Nyomtatás PDF

Szavalóverseny

- Tiboldi Boróka beszámolója -

2011. november 28-án került sor  a "...hogy jusson vers mindenkinek" címet viselő szavalóversenyre, az Orbán Balázs Gimnázium szervezésében.  A versenyen iskolánkat három diák képviselte: Kakucsi Áron Attila, Veres Lehel és Tiboldi Boróka. A hagyományokhoz híven a IX-X. osztályos tanulók kezdtek a kötelező versekkel (Kosztolányi Dezső versei), majd a XI.-XII. folytatta. Ezt követően a választott versek bemutatására került sor. A verseny végén a zsűritagok kis kiértékelőt tartottak, majd a  díjak átadása következett. Díjazottak: (IX-X. osztályosok kategóriája) Tiboldi Boróka (dicséret, Vox-rádió különdíja) (XI-XII. osztályosok kategóriája )Kakucsi Áron Attila (II. díj)Veres Lehel (III. díj, Vox-rádió különdíja)Felkészítő tanár: Demeter Annabella

 

 

 

Kenguru matematikaverseny

E-mail Nyomtatás PDF

Kenguru Matematikaverseny

Mint rendesen, idén is nagy számban vettek részt tanulóink a nemzetközi Kenguru Matematikaversenyen.

2011. március 18-án került sor a IV.- XII. osztályosok versenyére.

A negyedik osztályosok közül továbbjutottak a megyei szakaszra Burszán Hunor, Dombi Norbert, Pál Zsófia, Fodor Dávid. Gratulálunk nekik! A verseny ezen szakaszán a következő eredmények születtek:

osztály

név

pontszám

VII.

Bartha István

94,75

 

Bálint Ervin

77

 

Sándor Róbert

51

 

Fodor Hunor

34,25

IV.

Burszán Hunor

105

 

Dombi Norbert

103,75

 

Pál Zsófia

77,5

 

Fodor Dávid

77,5

 

Atanackovic Milutin

63,75

 

Kiss-Antal Csaba

62,5

 

Kiss Tamara

53,75

 

Firtos Boglárka

51.25

 

Csiszér-Rajti Anna-Lilla

48,75

2011. április 13-án versenyezhettek az I.- III. osztályosok. Az eredmények a következők:

osztály

név

minősítés

I.

Hintz Magor

kitűnő

 

Kandó Zsanett

kitűnő

 

Péter Hunor

kitűnő

 

Ambrus Anetta

kitűnő

 

Tamási Gergely

nagyon jó

 

Deák Antónia

II.

Atanackovic Natalia

kitűnő

 

Bíró Nóra

kitűnő

 

Rafai Antónia

nagyon jó

 

Sándor Barna

nagyon jó

 

Bálint Nóra

nagyon jó

 

Imre Bence

nagyon jó

 

Hintz Tekla

nagyon jó

 

Gábor Zsolt

 

Pană Norbert

Balázs Izabella

III.

Lőrinczi Anetta

nagyon jó

 

Palkó Henrietta

nagyon jó

 

Barabás Balázs

nagyon jó

 

Gui Nicolle

nagyon jó

 

Papp Annabella

nagyon jó

 

Csatáry Ajnácska

nagyon jó

 

Salat Barna

nagyon jó

 

Vas Vivien

nagyon jó

 

Deé Bernadett

 

Pap Petra

 

Lőrinczi Mátyás

 

Nechiti-Demeter Nikolette

 

Lőrinczi Orsolya

 

Simó Anita

Állampolgári nevelés

E-mail Nyomtatás PDF

Az állampolgári tantárgyverseny körzeti szakaszán tíz csapat jelent meg. Iskolánkból két csapat jutott tovább a március 12-én megszervezendő megyei szakaszra: Lőrincz Hajnal - Szombatfalvi Etelka (VIII. osztály), valamint Köblös András - Balázs István (VII. osztály) tanulók alkotta csapatok.

Szövegértő verseny

E-mail Nyomtatás PDF

ADJ, KIRÁLY, KATONÁT!

2011. január 27-én városunkban első alkalommal szervezték meg az Adj, király, katonát! elnevezésű szövegértő versenyt. A versenyző tanulók véletlenszerűen (sorshúzás alapján) rendeződtek háromfős csoportokba, így a különböző iskolákból érkező diákok kis „családokká” alakultak.  A vetélkedő jó hangulatának megteremtéséhez járultak hozzá az érdekes, gondolkodtató, sőt cselekedtető feladatok.  Iskolánkból 12 tanuló vett részt ezen a megmérettetésen: az V. osztályból Balázs Ágnes- Renáta, Hatos Hedviga, László Hanga-Orsolya, a VI. osztályból Miklós Dóra, Kereső Hunor, Kövecsi Tamás Attila, a VII. osztályból Szombatfalvi Klára, Varga Vendina, Szabó Johanna, Csoma Szende, a VIII. osztályból Lőrincz Hajnal, Csíki Júlia. A vetélkedő eredménye: a II. helyen végzett csapat tagjai iskolánkból Csíki Júlia és Kövecsi TamásAttila, míg László Hanga- Orsolya csapatával a harmadik helyen végzett. Gratulálunk versenyzőinknek. Irányító tanár: Demeter Annabella, Székely T. Anikó

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL